Fysiotherapie bij voorste kruisbandlestel

Uw gezondheid, onze zorg

Het Netwerk Sport biedt u een netwerk van huisartsen, fysiotherapeuten, orthopedisch chirurgen en sportartsen die sámen de meest optimale behandeling van uw blessure nastreven.


Onderdeel van:

Wat is voorste kruisbandletsel?

De voorste kruisband is een stevige band in het centrum van de knie waarvan het ene uiteinde aan het bovenbeen en het andere uiteinde aan het onderbeen vastzit. De naam zegt het al, de voorste kruisband loopt niet recht naar beneden maar gekruist. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren verschuift. Wanneer door een ongeval een dwarse scheur in de kruisband ontstaat spreken we van een kapotte voorste kruisband (voorste kruisbandlaesie; voorste kruisbandruptuur; voorste kruisbandinstabiliteit).


Symptomen

Door het verscheuren van de voorste kruisband ontstaat er een bloeding in de knie waardoor de knie binnen enkele uren dik en pijnlijk wordt. Op het moment dat de kruisband scheurt wordt in 80% van de gevallen door de patiënt een knap gehoord. De knie kan niet meer worden gestrekt en de patiënt kan nauwelijks meer op zijn aangedane been lopen. In de regel verdwijnt na één à twee weken deze forse pijn en kan patiënt zijn knie weer voorzichtig belasten. Na een langere periode kan er instabiliteitsklachten ontstaan, in de vorm van de door de knie heen zakken.


Behandeling

Als u wel klachten heeft en/of als u (op hoog niveau) wilt sporten, krijgt u in eerste instantie fysiotherapie. U doet oefeningen voor versterking van de bovenbeenspieren en opbouw van de kniefunctie.

Mogelijk herstelt uw kniefunctie na de oefeningen goed. Als u onvoldoende of geen baat heeft bij fysiotherapie kunt u in overleg met uw orthopedisch chirurg geopereerd worden. U krijgt dan een voorste kruisbandreconstructie.

Om zo sterk mogelijk aan een eventuele operatie te beginnen, is fysiotherapie vóór een eventuele operatie ook belangrijk. Uw orthopedisch chirurg verwijst u voor fysiotherapie naar een van de praktijken aangesloten bij het Netwerk )Top)Sport Noordwest. Deze praktijken stemmen de voor- en nabehandeling zo goed mogelijk af op de ingreep van Noordwest Ziekenhuisgroep.


Netwerk Sport is de weg naar

bewegen zonder pijn.
Meer informatie

Op de website Orthopedie van de Noordwest Ziekenhuisgroep staat alle medische informatie rondom de voorste kruisbandreconstructie beschreven.


Hoe voorkom je een knieblessure?

  • Bouw de intensiteit en de omvang van je trainingen verstandig op, om overbelasting te voorkomen.

  • Doe oefeningen voor je bovenbenen om een (nieuwe) knieblessure te voorkomen.

  • Zorg voor een goede warming-up. Daarmee verminder je de kans op een blessure aanzienlijk, want je bereidt de spieren en de rest van je lichaam voor op de inspanning.

  • Vermoeidheid verslechtert je coördinatie en vermindert je spierkracht, waardoor de kans op verstappen en verdraaien groter wordt. Zorg dus dat je conditie op peil is!
De informatie en oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de klinische ervaring van therapeuten en specialisten die al langere tijd werken met patiënten met voorste kruisbandletsel. De informatie in de app wordt regelmatig aangepast naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten.Samenwerkingspartners